RAPEAT SIENET
Vaasan Sandwich
Marinoitua rapeaa osterivinokasta
Punasipulia
Korianteria
Chili-emulsio
Fermentoitu tomaattikastike
Pinaatti
Marinoidut rapeat osterivinokkaat
Ainesosat:
100 g osterisieniä (puhdistettu ja varret leikattu).
100 g jauhoja
1 ruokalusikallinen maissitärkkelystä
¼ tl chilihiutaleita¼ tl sipulijauhetta
¼ tl valkosipulijauhetta
¼ tl paprikaa
½ tl kosher-suolaa
100 g kylmää vettä
200g panko-leivänmurua
Ohjeet:
Valmista sienet: Leikkaa sienistä varren alareuna, myös se kohta, jossa ne ovat kaikki kiinni toisissaan. Vähän vartta voi jättää. Pyyhi ne tarvittaessa paperipyyhkeellä puhtaiksi.
Tee märkätaikina. Sekoita pienessä kulhossa jauhot, maissitärkkelys, mausteet ja suola. Lisää kylmää vettä hitaasti vatkaten, jotta vältät kokkareiden syntymisen.
Saatat tarvita ruokalusikallisen enemmän tai vähemmän vettä, riippuen jauhoista. Haluat hyvin paksun taikinan, paksumman kuin pannukakkutaikina mutta ei niin paksua kuin kakkutaikina. Sen on peitettävä sienet ja kiinnitettävä panko-murut.
Kaada toiseen pieneen kulhoon panko-rouhe. Aseta lautanen sivuun paneroituja sieniä varten.
Paneroi sienet. Käytä toista kättä märkiin ainesosiin ja toista kuiviin, jottei molempiin käsiin jää kokkareista taikinamössöä.
Pudota sieni taikinaan ”märällä kädellä”, käännä, jotta se peittyy, ja pudota sienet sitten panko-muruihin. Kuivalla kädellä sienet päällystetään panko-muruilla. Nappaa pieni kourallinen ja pudota ne sienen päälle ja pyörittele sitä sitten ympäri, jotta se peittyy kokonaan.
Aseta sieni pienelle lautaselle paistamista varten.
Paista sienet. Kuumenna suuri paistinpannu keskikorkealla lämmöllä. Lisää öljyä niin paljon, että pohja peittyy.
Kun öljy on kuumaa, lisää sienet. Paista sieniä noin 2 minuuttia per puoli tai kunnes ne ovat kullanruskeita.
Nosta paistetut sienet ritilälle, jonka alla on paperipyyhe.
Ripottele päälle kosher-suolaa heti, kun sienet ovat tulleet pannulta.
Chiliemulsio
Ainesosat:
4 punaista chiliä
4 tomaattia
1 valkosipulinkynsi
suolaa
pippuria
400 ml kasviöljyä
Ohjeet:
Lisää tomaatit, punaiset chilit , valkosipulinkynsi, suola ja pippuri tehosekoittimeen ja sekoita kovalla nopeudella ja lisää öljyä vähitellen, kunnes emulsio on valmis ja koostumus on majoneesin kaltainen.
Fermentoitu tomaattikastike
Ainesosat:
200 g fermentoituja tomaatteja
400 g kesätomaatteja
1 valkosipulinkynsi
5 g oreganoa
200 ml kasviöljyä
5 g suolaa
2,5 g pippuria
Ohjeet:
Lisää fermentoidut tomaatit, tuoreet tomaatit, valkosipulinkynsi, oregano, suola ja pippuri tehosekoittimeen ja sekoita suurella nopeudella ja lisää öljyä vähitellen, kunnes emulsio on valmis ja koostumus muistuttaa majoneesia.